Durmitor

Nacionalni park DURMITOR

Predjeli Durmitora, po ljepoti I neokrnjenosti, rijetko I autenticno djelo priprode, proglaseni su nacionalnim parkom 1952. Godine. Smjesten na sjeverozapadu Crne Gore, Park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage I Susice I gornji dio kanjonske doline Komarnice. Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draz daje 18 ladnickih jezira, nazvanih “gorske oci”, na visinama iznad 1500m.

Na Durmitoru postoji 748 planinskih pitkih izvora. Duz planinskih I pjesackih staza Durmitora nalaze se brojne pecine, medju kojima je Ledena pecina smjestena ispod vrha Obla glava. Na obroncima Durmitora nalazi se divlji Kanjon Nevidio, koji je hiljadama godina bio nepoznat I nedostupan ljudima, otkriven tek 1965. Godine.

gorskeoci

Klima koja  karakterise  podneblje NP Durmitor, u cijem sastavu je I lokalitet “Savin kuk”, je subplaninska I planinska. Odlikuju je duge I hladne zime, a relativno kratka I svjeza ljeta.

Snijezni pokrivac na Durmitoru se odrzava 120 dana godisnje, a najbolje ski staze su na padinama Savinog kuka, Stuoca I Javorovace.

Velicanstven Nacionalni Park I planina Durmitor su veoma bogati I raznoliki tokom citave godine, pa svojom pogodnom klimom, posebnim odsjajem planinskog masiva I jezera, uzbudljivim kanjonima I mirisnim livadama, svakom posjetiocu omogucavaju nezaboravni dozivljaj I utisak zadovoljstva, a samim tim predstavljaju sansu za razvoj trzista u pogledu planinskog turizma.

nacionalnipark