NACIONALNI PARK DURMITOR

ČUDESNI PLANISKI VIJENAC

Kao dio Dinarskih Alpi, planina Durmitor predstavlja masiv koji se nalazi na sjeverozapadu Crne Gore.

Nacionalni park “Durmitor” je površine 39.000 hektara, a 1952. godine je proglašen nacionalnim parkom. 

Savin kuk je najpopularniji i najposjećeniji vrh nacionalnog parka “Durmitor” do čije se istočne padine dolazi žičarom

Predjeli Durmitora, po ljepoti i neokrnjenosti, rijetko i autenticno djelo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine.

Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, Park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice. Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ladničkih jezira, nazvanih “gorske oči”, na visinama iznad 1500m.

Na Durmitoru postoji 748 planinskih pitkih izvora. Duž planinskih i pješačkih staza Durmitora nalaze se brojne pećine, među kojima je Ledena pećina, smještena ispod vrha Obla glava.Na obroncima Durmitora nalazi se divlji Kanjon Nevidio, koji je hiljadama godina bio nepoznat I nedostupan ljudima, otkriven tek 1965. Godine.

Klima koja  karakterise  podneblje NP Durmitor, u cijem sastavu je i lokalitet “Savin kuk”, je subplaninska i planinska. Odlikuju je duge i hladne zime, a relativno kratka i svjeza ljeta.

Sniježni pokrivač na Durmitoru se održava 120 dana godišnje, a najbolje ski staze su na padinama Savinog kuka, Stuoca i Javorovace.

Veličanstven Nacionalni Park i planina Durmitor su veoma bogati i raznoliki tokom čitave godine, pa svojom pogodnom klimom, posebnim odsjajem planinskog masiva i jezera, uzbudljivim kanjonima i mirisnim livadama, svakom posjetiocu omogućavaju nezaboravni dozivljaj i utisak zadovoljstva, a samim tim predstavljaju šansu za razvoj trzista u pogledu planinskog turizma.

ISKUSI ISTINSKU PRIRODU

TRANSLATE